fbpx
Photo by Melissa Scharroo, Capribee.

Met zelfvertrouwen ondernemen

Soms krijg ik op de gekste momenten inspiratie. Onder de douche of net voordat ik in slaap val. Inspiratie voor een nieuw artikel, een nieuw programma of soms zelfs voor een gat in de markt waar ik toch echt op in moet spelen. Ik heb inmiddels geleerd dat ik lang niet altijd naar die gedachten moet luisteren. Maar dit was niet zo’n moment.

Hoewel mijn ogen bijna dicht vielen, zo moe was ik, bleven mijn hersenen op volle toeren draaien. Ook niet heel raar hoor. De afgelopen weken waren hectisch en lang niet altijd op een leuke manier. Ik werd geconfronteerd met een situatie waar ik geestelijk even door wankelde. Je weet wel, net zoals je vroeger op van die emmertjes ging lopen met touwtjes. Je voelt je op zo’n moment heel instabiel.

Ik werd geconfronteerd met de onzekere Kim. Een deel in mij dat er altijd is geweest. Als een soort litteken dat ik altijd bij me draag. Maar ik laat me niet belemmeren door het litteken. Tenminste, dat probeer ik. Ik probeer mezelf altijd uit te dagen, soms net een tikkeltje stoerder over te komen dan ik misschien eigenlijk ben.

Op een podium staan voor 200 man? Ik had het 15 jaar geleden niet gedurfd. Dan had er waarschijnlijk geen woord uit me gekomen. Maar nu? Ik doe het gewoon. Misschien met knikkende knieën, een brok in mijn keel en woorden die er sneller uitkomen dan ik ze eigenlijk wil zeggen. Maar ik doe het!

Ik zei het al, de afgelopen weken waren hectisch. Ik vroeg me af of ik echt te weinig zelfvertrouwen had en of ik daaraan moest gaan werken? Ik stelde mezelf vragen over of het goed was nog zekerder te worden van mijn zaak. Nog meer voor mezelf op te komen, iets wat ik vroeger niet heb gedaan en waardoor ik nu dat litteken met me meedraag.

Ik realiseerde me dat het helemaal niet om zelfvertrouwen gaat bij ondernemen. Natuurlijk is het wel handig als je altijd zeker bent van je zaak en volledig overtuigd bent van wat je doet. Maar zijn die mensen er? Bestaan die ondernemers? Daar geloof ik niet in. Als ze er wel zijn, vraag ik me ook af of ze echt voldoening halen uit wat ze doen.

Misschien was ik de afgelopen periode wel onzeker. Misschien bleef ik soms wel hangen in een patroon van vragen, waarbij ik vooral aan mijn eigen capaciteiten ging twijfelen. Maar daardoor realiseer ik me dat ik WEL zelfvertrouwen heb. Ik heb namelijk de stap gemaakt om ondernemer te worden! Zelfs nu, kies ik er niet voor om weer een fulltime baan te nemen. En ja, ik heb wel gesolliciteerd op een parttime baan, maar ik geef er niets om wat anderen daarvan vinden.

Ik ben overtuigd van mijn ideeën. Ik geloof in mezelf en in mijn bedrijven. Het mooiste van alles, ik durfde de laatste periode wel voor mezelf op te komen. En dat maakte mij trotser dan ooit!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *