fbpx
Photo by Melissa Scharroo, Capribee.

Is Canva gratis, of toch niet?

Toen ik Canva voor het eerst probeerde, vond ik het maar onduidelijk. Iedereen zei dat je Canva gratis kon gebruiken. Maar als ik dan een afbeelding maakte met Canva en de afbeelding wilde downloaden, kreeg ik een betaalscherm. Want ik moest toch betalen voor het template dat ik had gebruikt of voor een onderdeel dat in de afbeelding was toegevoegd.

Juist daardoor ben ik Canva niet gaan gebruiken. Maar nu… Is het helemaal omgeslagen! Eerst heb ik een tijd met het gratis account van Canva gewerkt, om toch eens uit te zoeken wanneer mijn afbeeldingen toch gratis zouden zijn.

En nu? Heb ik een betaald account en maak ik de meest toffe afbeeldingen voor social media. Ik gebruik templates, stickers, toffe elementen en mijn eigen foto’s bij het maken van de afbeeldingen. Allemaal zonder al te veel moeite.

Maar ik kan me goed voorstellen dat jij Canva niet gebruikt omdat je tegen hetzelfde probleem aanloopt als dat ik eerder beschreef. Dat je een afbeelding wilt downloaden en je opeens moet betalen. In dit artikel leg ik je daarom uit hoe je Canva gratis kunt gebruiken.

Aanmaken van een account

De eerste stap bij het gebruiken van Canva is natuurlijk het aanmaken van een account. Kies bij het aanmaken van je account direct voor een gratis account. Je kunt een proefaccount nemen zodat je alle pro-functies kunt uitproberen. Dit account loopt alleen automatisch over naar een betaald account. Als je bang bent dat je vergeet om je proefaccount op tijd stop te zetten, kun je dus het beste direct voor een gratis account gaan.

Je kunt registreren met Google, via e-mail of via Facebook. Zodra je het account heb aangemaakt en een nieuw project start moet je kijken naar de diverse opties. Vooral de balk aan de linkerkant is daarbij van belang. Je ziet hier verschillende onderdelen, zoals ‘Sjablonen’, ‘Foto’s’ en ‘Elementen’.

Als je bij de Foto’s zoekt op ‘Coffee’, dan krijg je een flink overzicht met foto’s van koffie.

Let hierbij op de icoontjes rechtsonder bij de afbeelding. Als er geen icoontje staat, dan kun je de afbeelding met een gratis account zonder betaling gebruiken.

Een kroontje wil zeggen dat de afbeelding gratis beschikbaar is bij een Pro account. En een euroteken geeft aan dat je voor het gebruik van de afbeelding moet betalen (hierbij maakt het dus niet uit of je een betaald of gratis account hebt bij Canva).

Mocht je een keer een betaalde foto toevoegen aan je ontwerp, dan verschijnt er een raster en een watermerk over de foto heen.

Je kunt de afbeelding nu ook niet downloaden zonder dat je voor de afbeelding betaalt.

Mocht het nou toch een keer voorkomen dat je een hele toffe afbeelding hebt gemaakt met een betaald element, dan heeft Canva een credits waar je gebruik van kunt maken. Met die credits-pakketten kun je bijvoorbeeld voor € 10, 11 betaalde elementen eenmalig gebruiken.

Wil jij Canva gratis gaan gebruiken en direct leren wat de mogelijkheden van het programma zijn? Meld je dan aan voor de Canva Cursus – The Basics. Hierin leer je stap voor stap de verschillende opties van het programma en ga je zelf heel gemakkelijk afbeeldingen maken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *