fbpx
Photo by Melissa Scharroo, Capribee.

Brrr… templates!

De rillingen lopen over mijn rug als ondernemers vertellen dat ze templates gebruiken voor hun e-mailmarketing. Of als ik weer eens een pack met 500 afbeeldingen voor op Canva voorbij zie komen die je voor een laag bedrag kunt aanschaffen.

Het gebruik van templates kan je helpen. Je bespaart vooral heel veel tijd en in het geval van de Canva-pack heb je direct heel veel afbeeldingen die allemaal bij elkaar passen. Het is alleen de vraag of het je bedrijf echt verder helpt.

Dat ik er niet in geloof hoef ik niet meer uit te leggen na de inleiding. Maar het behoeft ook wat toelichting. Die geef ik je hieronder aan de hand van de 2 belangrijkste redenen voor waarom ik geloof dat je beter geen templates kunt gebruiken. Natuurlijk vertel ik je ook wat je beter wel kunt doen.

1. Je valt niet op

Door het gebruik van templates op social media val je niet op. Zeker niet als je de templates vervolgens niet aanpast naar je eigen brandkleuren. Als het roze in de templates ook maar enigszins afwijkt van de website, dan is er een mismatch in de branding. Wanneer het om branding gaat wil je juist dat alles klopt. Dat je overal exact dezelfde kleuren gebruikt en dat de website, social media en ook in de nieuwsbrieven die je verstuurt de branding op elkaar aansluit. Of kies jij ervoor om de e-mail zonder opmaak te versturen? Dan hoef je je namelijk geen zorgen te maken over of het lekker aansluit.

Terug naar waarom je niet opvalt als je templates gebruikt. Laten we heel specifiek kijken naar het pack met templates voor op social media dat je koopt, met daarin 500 afbeeldingen. Superleuk natuurlijk en het kan ook handig zijn. Maar jij bent niet de enige die deze templates koopt. En ook al zou jij wel de enige zijn binnen de markt die bij deze specifieke ondernemer templates koopt, dan nog wil het niet zeggen dat er geen andere packs zijn die exact dezelfde looks hebben die door andere bedrijven worden aangeboden. 

Je begrijpt het al, met alle templates packs die circuleren, kan het zijn dat je een template pack koopt waardoor jij niet perse opvalt ten opzichte van andere ondernemers.

Wat kun je dan beter wel doen? 

Een social media afbeelding vanaf scratch ontwerpen is iets dat je niet van de een op andere dag doet. Daarom geloof ik ook niet dat dit de oplossing is. Er zit nog een optie in tussen het zelf ontwerpen en het gebruik van templates: je kunt je laten inspireren. Dat kan door de templates in zo’n pack, maar je hoeft er niet eens een pack met afbeeldingen voor aan te schaffen. Canva staat namelijk bomvol met templates en daar zitten talloze templates bij die niet bij jouw bedrijf zullen passen. Er zitten voor iedereen ook parels tussen die je met wat aanpassingen heel mooi aan kunt laten sluiten op jouw bedrijf.

Daar zit ook de sleutel: de aanpassingen. Je kunt templates wel gebruiken, zolang je het maar aanpast aan je bedrijf. Dat betekent dat je de kleuren van je bedrijf in de afbeeldingen verwerkt, evenals eventuele accentkleuren. Het betekent ook dat je lettertypes aanpast of bepaalde vormen wijzigt. En om het vervolgens echt goed aan te passen, wijzig je de elementen op de afbeelding wat van positie of maak je ze groter of kleiner. Zo kun je op basis van een template een afbeelding creëren die wel degelijk opvallender is dan de afbeeldingen van ondernemers die een op een worden overgenomen.

Wil je hier hulp bij? Kijk dan eens naar de Canva Cursus – Branding. Je leert in deze cursus hoe je jouw branding kunt bepalen en gaat praktisch aan de slag met het ontwikkelen van social media afbeeldingen voor je bedrijf.

2. Het is onpersoonlijk

Deze reden om templates te gebruiken wil ik je graag uitleggen aan de hand van templates die rondgaan voor het ontwikkelen van funnels. Gebruik jij deze templates letterlijk, dan zijn de e-mails die je verstuurt niet persoonlijk. Het komt niet oprecht over bij de ontvanger. Mensen doen zaken met mensen en maken geen connectie met jou als ze het gevoel hebben dat de e-mails door een robot worden verstuurd. Daardoor gaat jouw funnel niet opleveren wat het eigenlijk wel zou kunnen opleveren.

Wat zou je dan wel moeten doen?

De templates zijn er niet voor niets. Huh, Kim… Je zei net dat je geen templates zou moeten gebruiken toch?

Ja klopt inderdaad. Ik raad je ook zeker niet aan om templates een op een over te nemen. Alleen de strategie van een bepaalde opbouw van je funnel is hetgeen dat werkt. En dat is het idee achter de templates. De templates geven jou een idee voor wat een opbouw van het funnel kan zijn. Het is aan jou om uit te zoeken of de voorgestelde opbouw daadwerkelijk de klantreis is die klanten afleggen voordat ze je product of dienst kopen.

Dat uitzoeken doe je door te gaan testen en te kijken naar hoe een bepaald funnel het doet, waarna je bijstuurt als het nodig is. Je doet het natuurlijk ook door je doelgroep heel goed helder te hebben, zodat jij kunt bepalen of een bepaalde opbouw goed genoeg aansluit op het probleem van je ideale klant. Gaan de e-mails snel genoeg in op de oplossing? En sluit de frequentie aan op de urgentie van het probleem?

Zodra je de opbouw helder hebt, kun je op basis van je ideale klant de e-mails gaan schrijven. Daar liggen de grootste kansen om de e-mails persoonlijk te maken. Hou niet een op een het template aan dat je hebt gevonden. Schrijf teksten vanuit jezelf, vanuit problemen die jij ziet, misschien zelf wel ervaren hebt en leg uit hoe je ideale klant de problemen op kan lossen. Wees daarbij niet bang om je persoonlijke ervaringen te delen en te vertellen over hoe jij tegen soortgelijke problemen aanliep. Dit maakt je toegankelijk en vergroot de kans dat de ontvanger van de e-mails een connectie met je maakt. Wat uiteindelijk weer meer resultaat oplevert!

Een funnel bepalen doe je niet zomaar. Daar gaan verschillende stappen aan vooraf, waaronder het bepalen van je ideale klant. Wil je aan de hand van video’s jouw funnel inrichten en technisch klaarzetten? Bekijk dan de online cursus Weggeefmodus AAN.

Kortom, zo’n pack met verschillende afbeeldingen kan ondernemers die creatief wat onhandig zijn, helpen om afbeeldingen op social media te plaatsen die visueel aantrekkelijk zijn en als het goed is ook nog goed op elkaar aansluiten. En e-mailtemplates kunnen zeker bepaalde handvaten bieden die je helpen om een funnel goed neer te zetten. Voorkom alleen wel dat de herkenbaarheid en het unieke van jouw bedrijf niet ondergesneeuwd raakt door de templates. Gebruik templates op zo’n manier dat ze bijdragen aan de groei van je bedrijf.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *