fbpx
Photo by Melissa Scharroo, Capribee.

5 redenen om Canva te gebruiken

Als je me een aantal jaar geleden had gevraagd of ik zou kiezen voor Canva of Picmonkey, dan had ik voor PicMonkey gekozen. Ik vond Canva eerst super onoverzichtelijk. Ik wist niet waar ik op moest klikken, ik wist niet hoe ik een simpele vorm zoals een vierkant kon toevoegen aan mijn afbeelding en dan een foto toevoegen… het pakte allemaal net niet lekker uit.

Omdat je dan ook rekening moet houden met de tijd, besloot ik dat ik met Picmonkey zou blijven werken. Daar had ik ook gewoon het gewenste resultaat mee.

Tot die ene zomerdag, die dag dat het 40 graden was. Ik werkte samen met een klant aan de keukentafel en ik zag hoe fijn Canva was. Het voelde voor mij zelfs alsof ik een versie van Photoshop kon gaan gebruiken, alleen dan online en een stuk eenvoudiger dan Photoshop is.

Na de afspraak met de klant, besloot ik me dus echt te gaan verdiepen in Canva. Ik wilde alles uit de tool gaan halen. En met alles, bedoel ik ook echt alles.

Inmiddels is Canva niet meer weg te denken uit mijn bedrijf. Er staat eigenlijk standaard wel een browser op mijn computer open met ontwerpen in Canva. Stel dat ik op een idee kom voor een nieuw bericht op Instagram of Facebook, dan heb ik de afbeelding voor bij het bericht binnen enkele seconden (ja echt, zo snel kan het gaan) gemaakt! En omdat ik zo enthousiast ben over de digitale tool voor het maken van afbeeldingen, deel ik in dit artikel 5 redenen voor waarom je Canva zou moeten gebruiken.

1. Het is heel eenvoudig in het gebruik (en daardoor bespaar je tijd)

Wat mij zelf heel erg aanspreekt, is hoe makkelijk het is om Canva te gebruiken. Ik hou echt wel van een uitdaging, maar soms moet je gewoon snel een aantal dingen kunnen doen. Het maken van afbeeldingen voor op social media is voor mij zoiets.

Natuurlijk vind ik het belangrijk om goed over de afbeeldingen na te denken. Alleen als ik een idee heb, wil ik niet een halfuur nodig hebben om een afbeelding te bewerken, voordat ik het bericht op social media kan plaatsen of inplannen.

Met Canva hou je de snelheid in je werk. Een afbeelding aanpassen kost me slechts enkele minuten. Soms, als ik alleen de tekst hoef aan te passen, is het zelfs een kwestie van seconden.

Doordat alle afbeeldingen die ik plaats op social media (voor Facebook en Instagram) bij elkaar staan, hoef ik niet heel de tijd verschillende schermen open te zetten. Hoe simpel dit ook klinkt, dit bespaart toch weer een aantal minuten.

De tekst of foto’s aanpassen is ook nog eens super eenvoudig. Ik klik de tekst in de afbeelding aan en typ de nieuwe tekst voor op de afbeelding. Een nieuwe foto toevoegen aan de afbeelding? Ook dat gaat heel simpel. Ik heb al mijn favoriete foto’s in een map staan en ik kan vanuit die map een nieuwe foto zo in mijn afbeelding ‘slepen’.


2. Het is een stuk goedkoper dan dure software als Photoshop of Indesign

Sterker nog, het is mogelijk om Canva zelfs helemaal gratis te gebruiken. In Canva is er een mogelijkheid om een gratis account aan te maken. Er moet gezegd worden dat er dan minder mogelijkheden zijn voor het maken van afbeeldingen. Niet alle foto’s uit de bibliotheek van Canva zijn dan namelijk te selecteren.

Maar als je weet wat de opties zijn van een gratis account en waar je op moet letten, kun je nog steeds toffe afbeeldingen met Canva maken.

Zelfs zodra je ervoor kiest om een betaald account aan te maken, is het programma nog een stuk goedkoper dan Photoshop.

Op het moment van schrijven is een Canva Pro Account € 11,99 per maand of € 8,99 per maand als je in één keer voor een heel jaar betaalt. Stel dat je ervoor kiest om Indesign aan te schaffen, dan betaal je € 24,19 per maand via Adobe.

Lees hier meer over hoe je Canva gratis kunt gebruiken.

3. Je kunt met een team in Canva werken

In Canva kun je een aantal teamleden toevoegen, zodat je met een heel team de afbeeldingen kunt bewerken. Misschien vraag je je af waarom dat handig is. Daar geef ik graag een voorbeeld voor.

Voor een aantal van mijn klanten maak ik berichten voor op social media. Soms krijg ik afbeeldingen doorgestuurd waar de tekst niet helemaal klopt, of de tekst die ik op de afbeelding wil plaatsen, niet in het tekstvak op de afbeelding past. Als ik de afbeeldingen aangeleverd krijg in een .jpg of .png format, kan ik daar niets meer aan veranderen. Ik moet dat dan aangeven bij mijn klant om vervolgens te wachten tot ik een nieuwe afbeelding heb ontvangen.

Met Canva hoeft dat niet. De klant deelt dan het ontwerp met me, waardoor ik de teksten of een tekstvak eenvoudig zelf aan kan passen. Ik hoef in dat soort gevallen niet te wachten tot er een nieuwe afbeelding gemaakt is.

4. De hoeveelheid mogelijkheden zijn eindeloos

In Canva staan duizenden foto’s die je kunt gebruiken. Neem als voorbeeld foto’s van koffie. Ik heb in Canva gezocht op ‘coffee’ en dit is nog maar een selectie van wat er naar voren komt aan foto’s die je kunt gebruiken in je ontwerp:

Het scrollen kan nog wel even door blijven gaan.

Dit geldt niet alleen voor foto’s. Je kunt ook elementen toevoegen aan je afbeelding. Denk aan vormen voor op je afbeelding of bepaalde illustraties. Ook hier geldt dat je gebruik kunt maken van de zoekfunctie en er heel veel verschillende ontwerpen naar voren komen. In allerlei verschillende stijlen, zodat je precies die afbeelding kunt maken die past bij de afbeelding die jij wilt maken.

5. Het is super leuk!

Afbeeldingen maken in Canva is heel erg leuk om te doen. Natuurlijk heeft dit voor een groot deel te maken met dat er zoveel mogelijk is. De ideeën die je in je hoofd hebt, kun je op papier zetten.

En de vele mogelijkheden maken het leuk om met deze tool te ‘spelen’. Ook al werk ik al een aantal jaar met de tool, ik ontdek iedere dag weer nieuwe dingen die je in de tool kunt doen. Nieuwe elementen waar ik helemaal enthousiast van word of een serie foto’s die is toegevoegd aan de fotobibliotheek (en die perfect aansluiten op de feestdagen).

Of het nou is voor het maken van afbeeldingen voor op social media voor je bedrijf of voor een presentatie op je werk, Canva is echt een tool die je voor verschillende doeleinden kunt inzetten. Bekijk maar eens de 65 soorten afbeeldingen die je met Canva kunt maken.

Hoef je geen inspiratie meer, maar ben je overtuigd dat Canva jou in je werk kan helpen? Zie je er alleen heel erg tegenop om jezelf te gaan verdiepen in het programma? Bekijk dan de Canva Cursus – The Basics.

In dit online programma – wat je dus kunt volgen waar en wanneer je wilt – leer je hoe je de verschillende functies van Canva kunt inzetten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *