fbpx
Photo by Melissa Scharroo, Capribee.

5 nieuwe functies in Canva

Het jaar beginnen we direct goed, namelijk met 5 nieuwe functies in Canva. Ok, als ik heel eerlijk ben… op het moment van schrijven zijn deze functies niet eens zo ontzettend nieuw meer. Deze functies werden in de zomer van 2020 toegevoegd aan Canva Pro en zorgen ervoor dat jij jouw afbeeldingen en video’s in Canva nog leuker kunt maken!

Laten we niet langer wachten, ik ga je snel vertellen over 5 nieuwe functies. (let op: dit zijn functies die enkel bij het betaalde account beschikbaar zijn)

1. Achtergrond verwijderen

Ken je die afbeeldingen waarbij je een persoon voor een achtergrond ziet, waarbij je je eigenlijk afvraagt of dit echt de achtergrond is? Zoiets:

Hierbij zie je overduidelijk dat deze foto niet echt voor de Golden Gate Bridge is genomen. Superleuk om wel op deze manier foto’s te maken 😉 Maar dat is niet de manier waarop ik de nieuwe functie zou gebruiken.

Ik heb deze functie zelf vaak gebruikt als er een logo was voor de klant met een witte achtergrond, terwijl ik het logo zonder achtergrond nodig heb. En echt, dan is deze functie ideaal!

2. Leuke effecten toevoegen aan je teksten

De tweede nieuwe functie in Canva kun je gebruiken om je teksten effecten te geven. Dat varieert van het toevoegen van een schaduw, het voorzien van een omlijnen (waarbij ook een extra kleur kan worden toegevoegd) en je kunt de tekst zelfs in een boog op je ontwerp plaatsen. Die boog kun je zelfs helemaal omvormen naar een cirkel:

3. Effecten voor foto’s

Er zijn nog meer effecten! Deze effecten zijn bedoeld voor de foto’s die je aan je ontwerp toevoegt. En jeetje, wat zijn het er veel! Bij deze effecten kun je denken aan een bepaalde kleurtint voor je afbeelding, een kleurenmix (waarbij je je afbeelding zelfs de kleuren van de regenboog kan geven en dat is natuurlijk altijd goed!) en je kunt je afbeelding het effect geven alsof het op een retro tv wordt getoond.

Het leukste is hierbij ook nog eens dat er allerlei instellingen van tevoren zijn bepaald, maar je deze effecten dan vervolgens zelf nog kunt aanpassen. Hierdoor kun je de effecten versterken of juist verzachten.

4. Animaties

Van deze functie word ik misschien wel het meest enthousiast. Je kunt namelijk animaties toevoegen aan je ontwerpen. Hierdoor worden de afbeelden die je maakt automatisch omgezet tot kleine video’s.

Zodra je tekst aan een afbeelding hebt toegevoegd, en je voegt een animatie toe aan je ontwerp, kun je de tekst in de afbeelding laten verschijnen. Ideaal om ook als GIF-bestand te gebruiken op de website. Kijk maar:

5. Contentplanner

Tot slot is er nog een laatste functie, namelijk het direct plaatsen en inplannen van je afbeeldingen op diverse social media kanalen. Heel eerlijk, ik gebruik dit zelf niet, omdat ik veel liever gebruik maak van de Facebook Creator Studio.

Toch biedt de contentkalender van Canva absoluut mogelijkheden, zeker als je niet eerder met een contentplanner hebt gewerkt en vooruit wilt werken. Door de verschillende accounts te koppelen aan je Canva account, kun jij de ontwerpen die je in Canva hebt gebruikt, toevoegen

500500

Al met al ben ik echt blij met de nieuwe functies die aan Canva zijn toegevoegd. Het geeft veel meer mogelijkheden om je ontwerpen goed aan te laten sluiten op jouw persoonlijke stijl. Hierdoor kun jij unieke afbeeldingen en video’s (inclusief GIF-bestanden) maken, waardoor je op gaat vallen op social media!

Heb je Canva nog niet eerder gebruikt en wil je graag alle ins en outs van het programma leren kennen? Dan is de Canva Cursus – The Basics echt iets voor jou! Lees hier meer over wat je in de cursus leert en meld je aan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *