Toen ik een aantal jaar geleden begon met mijn bedrijf, kwam ik erachter dat het ontwikkelen van e-books ervoor kon zorgen dat je je bedrijf enorm liet groeien. E-books waren populair, nieuw en vaak heel erg waardevol, dus mensen wilden maar al te graag hun e-mailadres achterlaten om de waarde in dat e-book te ontvangen. Om zelf dingen te leren toepassen in hun eigen bedrijf, om zelf ook weer te groeien.
Dat er vervolgens nog een aantal e-mails na zo’n e-book werden verstuurd, was prima. Die e-mails waren minstens net zo waardevol (mits goed opgesteld) en haalden je uiteindelijk zelfs over om een product of dienst aan te schaffen. Je kwam er met het e-book toch niet helemaal uit, maar je wilde het maar niet loslaten.
Voor nieuwsbrieven gold toen hetzelfde. Er waren bekende ondernemers waar je echt op de nieuwsbrieflijst moest komen te staan, om op die manier op de hoogte te blijven van de meest waardevolle updates binnen de markt.
Inmiddels lijkt daar een verschuiving in te ontstaan. Of misschien heeft die verschuiving al helemaal plaatsgevonden. Op dit moment zijn er signalen dat e-books niet meer werken, dat het geen zin heeft om een funnel te ontwikkelen (want dat is veel te ‘verkoperig’) en dat mensen te veel nieuwsbrieven ontvangen, waardoor het geen zin meer heeft om jouw nieuwsbrief daar tussen ‘te gooien’.
Ergens begrijp ik waar die signalen vandaan komen. Het is natuurlijk ook vervelend om dagelijks 25 nieuwsbrieven te ontvangen die je vervolgens niet leest. Het is nog vervelender om in een salesfunnel te zitten waarbij je op 1 dag meerdere e-mails ontvangt die je over moeten halen om die ene aankoop te doen. Toch geloof ik dat e-mailmarketing nog steeds kan werken voor jouw bedrijf. Dat het kan zorgen voor meer bereik, meer verkopen en dus een hogere omzet. Uiteindelijk met als doel om meer winst te realiseren en je bedrijf te laten groeien. Maar als je dat wilt bereiken, moet je wel aan een aantal dingen denken.
Laat ik het zo zeggen, er zijn 5 zeer belangrijke punten die je moet toepassen om ervoor te zorgen dat e-mailmarketing werkt. Je zou het de 5 must-do’s kunnen noemen. Wat die dingen precies zijn, deel ik hieronder met je.
1. Kijk naar wat je doelgroep wil
Regelmatig hoor ik klanten dat ze het zo vervelend vinden om veel nieuwsbrieven te ontvangen. Ze zitten er zelf niet meer op te wachten, dus hun doelgroep vast ook niet. En een verkoopfunnel? Oh nee, dat gaat er echt niet komen. Dan moeten er namelijk meerdere e-mails op een dag worden verstuurd en ze weten hoe irritant ze dat de laatste keer zelf vonden. Na het bekijken van het webinar ontvangen ze op 1 dag zoveel mails, ze werden er gek van! Vooral ook omdat in iedere mail eigenlijk stond hoe geweldig de ondernemer in kwestie was. Er werden uitbundig resultaten beschreven, waarschijnlijk allemaal te mooi om waar te zijn. Daar zit hun doelgroep helemaal niet op te wachten.
Ik begrijp het, ik begrijp de bezwaren die de klant hier voelt. Maar is dat echt zo? Het is heel goed mogelijk dat je klant helemaal niet zoveel nieuwsbrieven als jij krijgt, bijvoorbeeld omdat de persoon maar voor 1 nieuwsbrieflijst is ingeschreven. Misschien wil jouw ideale klant juist wel geïnspireerd worden! Of op de hoogte gehouden worden van als een actie bijna afloopt. Dat hoeft ook helemaal niet op de manier die je zelf bij andere ondernemers hebt ervaren. Je kunt je nieuwsbrieven bijvoorbeeld minder ‘verkoperig’ maken of de e-mails in het funnel elkaar minder snel op laten volgen. Zolang jij maar rekening houdt met wat je klant wil en je daarop inspeelt.
Dat betekent dat je soms ook uit je comfortzone moet stappen. Misschien vind je het zelf heel vervelend dat de nieuwsbrieven die je krijgt, telkens gericht zijn op het genereren van verkoop. In iedere nieuwsbrief weer worden de producten en diensten van het bedrijf uitgelicht. Toch zijn er ook mensen die heel graag een nieuwsbrief ontvangen waar de nieuwste producten in vermeld staan. Ze komen daardoor direct in een actiestand, gaan naar de website en de kans dat ze iets kopen is groot. Je ziet dat doordat er na het versturen van een nieuwsbrief opeens veel aankopen worden gedaan. Een situatie als deze vraagt dat jij uit je comfortzone stapt en je de nieuwsbrief voorziet van de nieuwste producten of diensten.
2. Maak het zo waardevol mogelijk
Op de vraag of je te vaak e-mails kunt versturen is mijn antwoord altijd: NEE!
Natuurlijk kan het wel, want als jij ieder uur gaat mailen én je klant zit er helemaal niet op te wachten, dan stuur je wel te vaak e-mails. Als je dat loslaat, kun je eigenlijk niet snel te vaak e-mailen. Er is wel een belangrijke maar!
Je moet de e-mails altijd voorzien van waarde.
De klant moet het gevoel krijgen dat de e-mails die jij hebt verstuurd, waardevol waren. Bijvoorbeeld door een hele praktische tip of een belangrijk inzicht dat je de ontvanger geeft.
Als de e-mails die je verstuurt puur gericht zijn op het verkopen van jouw producten of diensten, zonder dat je echt kijkt naar hoe jij de klant kunt helpen met het oplossen van zijn of haar probleem, dan bevat de e-mail te weinig waarde. Mensen zullen niets kopen en zich zelfs uitschrijven van je mailinglijst!
3. Wees jezelf, want dan maak je een connectie
Dit geldt eigenlijk voor alles dat je in je bedrijf doet: wees jezelf!
Je wilt een persoonlijke connectie met mensen maken. Je hebt deze quote waarschijnlijk al vaker gehoord: mensen doen zaken met mensen.
Als jij in e-mails heel afstandelijk gaat vertellen over je producten of diensten, dan gaat dat geen verkopen opleveren. Mensen kunnen geen connectie met je maken.
Mijn advies zou daarom altijd zijn om de e-mails die je schrijft, zo dicht mogelijk aan te laten sluiten bij hoe jij bent.
Maak jij veel grapjes gedurende de dag? Voorzie de e-mails dan van de nodige humor. Dat kan door de teksten die je schrijft maar ook door het gebruik van afbeeldingen.
Schrijf ook echt de dingen op zoals je ze in een gesprek tegen iemand zou kunnen zeggen.
Dat vraagt wat oefening, want het is echt niet makkelijk om de wijze waarop we hebben leren schrijven op school los te laten of om te gooien naar vrolijke, bijna amicale teksten voor in e-mails.
Het helpt je als je de tekst voor de e-mail opneemt en dit vervolgens uitwerkt. Je zou dit zelfs kunnen laten doen door een VA, die vervolgens ook zorgt voor het daadwerkelijk klaarzetten van de e-mail en het versturen naar de juiste mensen.
4. Let it go!
Laat het los en laat ze gaan. Natuurlijk kan het altijd zo zijn dat als je bovenstaande punten toepast, mensen zich nog steeds uitschrijven voor jouw maillinglijst. Als je de statistieken regelmatig ontvangt, dan kan het ook best pijn doen om te zien dat er weer een aantal afmeldingen waren. Hoe vervelend het ook is, laat het los!
Je kunt uren investeren in het uitzoeken waarom mensen zich afmelden en zelfs dan nog is het speculeren over waarom iemand echt geen behoefte meer had aan jouw e-mails.
Natuurlijk is het wel zo dat als je ziet dat iedereen zich na de derde e-mail in jouw funnel afmeldt, je hier iets mee zou moeten doen (dat is het volgende punt in dit artikel ;)).
Onthoud dat je altijd mensen zult hebben die zich afmelden. Dit zijn mensen die je niet kunt helpen, waarvan het probleem niet groot genoeg is (of inmiddels al is opgelost) en het zijn de mensen die op het moment van uitschrijven niet jouw ideale klant zijn. En je wilt alleen werken met ideale klanten toch?
5. Optimaliseer
We namen bij het vorige punt al even een voorproefje op het optimaliseren. E-mailmarketing kan voor je bedrijf werken, zolang je maar blijft optimaliseren. Dat betekent dat je testen gebruikt om te kijken wanneer je nieuwsbrief het beste wordt geopend, dat je goed in de gaten houdt dat niet iedereen zich afmeldt na die derde e-mail in het funnel of dat je regelmatig bekijkt welke e-mails er automatisch worden verstuurd na een aankoop om te zien of je die kunt verbeteren. Je kunt daarin gerust feedback van klanten meenemen, bijvoorbeeld vragen die ze stellen naar aanleiding van een bestelbevestiging of juist positieve reacties op de tips die je in de e-mails deelt.
Pas jij deze 5 must-do’s al toe in jouw bedrijf? En merk je dat het je betere resultaten oplevert?
Ik hoor graag jouw ervaringen, dus laat het weten in een reactie.