fbpx
Photo by Melissa Scharroo, Capribee.

3 musthave tools voor het bouwen van een online academie

Soms voel ik me echt een nerd. Ik vind het namelijk heerlijk om achter mijn computer bezig te zijn. E-mailmarketingsystemen inrichten, websites bouwen en ja, ook het bouwen van online academies is iets waar mijn ogen van gaan stralen.

Het is heerlijk om kennis over te dragen. Anderen te inspireren met jouw expertise en ze geweldig resultaten te laten behalen door wat jij hebt gedeeld.

Dat is waar een online academie aan bijdraagt. Niet alleen in een tijd waarin live bijeenkomsten niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Ook in een wereld waar we wel gewoon weer elkaar de hand kunnen schudden.

In dit artikel geef ik je 3 musthave tools voor het bouwen van een online academie. Er zijn veel meer tools te bedenken dan de tools die ik hier noem. Maar de tools die hieronder staan, zijn wat mij betreft de basis tools die je nodig hebt voor je academie en het zijn de tools die ik het liefste gebruik.

1. WordPress website

Ik bouw een online academie het liefste op een WordPress website, het liefst een website met een apart subdomein. Een aantal voordelen daarbij zijn dat de hoofdwebsite lekker snel blijft, net als de website van de online leeromgeving.

Je kunt op de leeromgeving ook een andere lay-out hanteren dan op je website. Mijn eigen online academie heeft een net wat andere stijl dan de website. Je ziet nog steeds de herkenbare kleuren en het gebruik van de hexagon. Op de leeromgeving durf ik net wat ‘stoerder’ te zijn dan op mijn website.

En zelfs als je ervoor kiest om de online academie te (laten) bouwen op je hoofddomein, dan is het echt aan te raden om te werken met een WordPress website. WordPress werkt heel fijn en biedt vaak meer mogelijkheden dan bijvoorbeeld een website in Wix of Jimdo. Zeker als het gaat om het bouwen van een online academie.

2. WishList Member

Inmiddels zijn er veel verschillende tools waarmee jij een persoonlijk account voor een deelnemer aan jouw online cursus kunt aanmaken. Mijn favoriete tool is WishList Member.

WishList Member zorgt ervoor dat er een persoonlijk account wordt aangemaakt. Dat persoonlijke account krijgt vervolgens toegang tot de online cursus die jij hebt ingesteld. Als je meerdere cursussen hebt, kun je het ook zo instellen dat de cursussen nog steeds los aangeschaft moeten worden.

Met behulp van WishList Member kun je de lessen van een online cursus gefaseerd beschikbaar stellen en content afschermen voor de mensen zonder account.

3. Autorespond

Ik ben echt een fan van Autorespond. Autorespond is een e-mailmarketingtool. Voor mij is het echt een musthave tool voor het bouwen van een online academie. Daar heb ik diverse redenen voor.

Allereerst kun je met behulp van Autorespond jouw online academie verkopen. Stel dat jij je aan zou willen melden voor de Canva Cursus – The Basics, dan reken je af via de shoppingcart van Autorespond.

Het tweede en misschien ook direct wel grootste voordeel, is dat als je je hebt aangemeld voor de cursus, je met behulp van Autorespond direct inloggegevens toegestuurd krijgt. In het geval van mijn online academie is Autorespond met WishList Member gekoppeld. Na een aankoop van een online cursus wordt er door Autorespond aan WishList Member doorgegeven dat er een account aangemaakt kan worden. WishList Member voert die actie uit en geeft het wachtwoord dat hoort bij het account weer door aan Autorespond. Hierdoor kan Autorespond het (helemaal geautomatiseerd) communiceren in een e-mail naar de klant. Dit moet je natuurlijk wel instellen, maar als het eenmaal is ingesteld heb je er nauwelijks omkijken naar!

De derde reden voor waarom ik graag Autorespond gebruik, is doordat ik na de aankoop mensen actief kan houden. Ik kan ze e-mails toesturen met leuke opdrachten, aanvullend op het materiaal dat in de leeromgeving staat.

BONUS: Canva!

Als je dan toch echt aan de slag gaat met het bouwen van een online academie, dan mag Canva niet in dit lijstje ontbreken.

Je kunt in Canva allerlei afbeeldingen maken die ondersteunend zijn voor jouw online academie. Denk aan een afbeelding waar mensen op kunnen klikken zodat ze bij het cursusmateriaal komen. Zelfs voor de inhoud van jouw cursus kun je Canva heel goed gebruiken. Je zou een e-book kunnen maken als aanvulling op de cursus, een werkboek waar mensen opdrachten in kunnen maken of zelfs je presentaties waarmee je de les ondersteunt met extra beeldmateriaal. En dat is weer een leuke afwisseling als je een keer een video wilt opnemen zonder dat je zelf in beeld komt.

Wil je meer weten over Canva? Hoe je Canva gebruikt leer je in de Canva Cursus – The Basics. Mocht je het leuk vinden om een keer met mij te sparren over jouw (toekomstige) online academie, stuur me dan een bericht.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *