fbpx
Photo by Melissa Scharroo, Capribee.

15 voorbeelden van cadeaus voor je klanten

Het gevoel van het krijgen van een cadeau kennen we allemaal. Zeker dat gevoel als we een cadeau krijgen dat we niet hadden verwacht. Nee, dan bedoel ik niet die cadeaus die je niet had gevraagd en waarbij je heel netjes bedankt door te zeggen: wauw, dit had ik echt niet verwacht…

Ik bedoel de cadeaus waarbij jij positief verrast bent door wat je krijgt of door het cadeau an zich. Inmiddels is de maand van de cadeaus aangebroken. Als jij dit artikel later leest, hou dan maar aan dat ook dit de maand van de cadeaus is 🤣

Stel je dus voor dat Black Friday voor jou een succes was. Dat je talloze members voor je membership hebt mogen verwelkomen. Of dat je tientallen klanten over de streep hebt weten te trekken voor de aanmelding van je online programma. Of gewoon dat je toffe kennismakingsgesprekken hebt gevoerd voor een andere vorm van dienstverlening die jij levert. Het zijn stuk voor stuk momenten die jou een kans geven om een ander te verrassen. Met zo’n tof cadeau.

Hieronder geef ik je 15 voorbeelden van cadeaus voor je klanten.

1. Persoonlijk kaartje

Ieder jaar weet zie ik de oproepen van mensen om kerstkaartjes te versturen. Heel eerlijk: ik vind het ook altijd zo leuk om kaartjes te krijgen. Op mijn werkplek heb ik een bord waar ik dan al die kaartjes ophang (en hij is nu nog niet vol ;)). Ik herinner me ook nog goed de slinger die mijn moeder maakte met kerst. Over zo’n 4 meter muur hing er eerst alleen nog een draadje, met een enkele kerstkaart eraan van de persoon die direct nadat Sinterklaas het land uit was, een kerstkaart op de bus deed. Naarmate kerst dichterbij kwam werd die slinger volledig gevuld met kaarten. We keken altijd of er dubbele kaarten bij zaten (en dat waren er zeer weinig). Al vrij snel kwam het moment dat er een tweede draad bij moest komen om alle kaarten een plek te kunnen geven.

Zie jij het al voor je? Dat ziet er toch super feestelijk uit? Het idee dat iemand aan je denkt in een feestelijke periode doet toch goed! Een persoonlijk kaartje voor je klanten is dus misschien wel het beste idee voor als je nog een cadeau zoekt!

Maak wel even een aantal uur vrij in je agenda. Het leukste is het als je een kaartje verstuurd met een handgeschreven boodschap. Het maakt het vele malen persoonlijker. Niet alleen omdat je de aanhef kunt aanpassen, maar ook omdat je in de tekst kunt verwijzen naar bijzondere momenten met je klant in dat jaar.

2. Notitieboekje met een persoonlijke boodschap

Deze sluit denk ik heel mooi aan op het persoonlijke kaartje. Van notitieboekjes heb je er nooit genoeg! Daarom kan een notitieboekje een perfect geschenk zijn voor je klant. Maak het persoonlijker door een boodschap in het notitieboekje te zetten. Wens iemand veel succes en geef aan dat alle ideeën die tijdens het coachingstraject opkomen een mooie plek mogen krijgen in het betreffende notitieboekje.

Notitieboekjes zijn er in vele vormen en maten. Je kunt een notitieboekje kiezen op basis van een kleur, zodat deze aansluit bij de huisstijl van je bedrijf. Ga gerust een stapje verder en bestel gepersonaliseerde notitieboekjes waar bijvoorbeeld de naam van jouw bedrijf in de kaft is gedrukt.

3. Het welbekende kerstpakket met lekkers

Je kent ze waarschijnlijk wel, een grote doos met op de buitenkant afbeeldingen van kerstbomen. Al vanaf het eerste moment dat je de doos open maakt, is de vloer bezaaid met papieren snippers. Van die lange sliertjes gecombineerd met wat klein papieren prul waarvoor je de stofzuiger weer uit de kast moet pakken.

Op deze manier klinkt het eigenlijk alsof het helemaal geen fijn cadeau is om te ontvangen. Dat is het toch wel. Je weet namelijk nooit van te voren wat er in die doos ziet. Het enige dat je weet is dat er vast iets lekkers bij zit, want vaak zitten er meerdere producten in de doos. Het uitpakken van dit pakket levert daarom gegarandeerd plezier op!

4. Gadgets

Er is een jaar geweest waar ik vanuit verschillende bedrijven een powerbank kreeg. Super handig natuurlijk, je telefoon op kunnen laden als je onderweg bent en je dus geen stopcontact in de buurt hebt. Detail: moet je natuurlijk niet die powerbank vergeten…

Zulke gadgets kunnen superhandig zijn voor jouw klanten. Zorg er alleen wel voor dat je een gadget kiest die niet té algemeen is waardoor veel bedrijven dit als relatiegeschenk geven. Je krijgt dan de kans dat jouw gadget ergens in de lade belandt, naast dezelfde gadgets die in hetzelfde jaar zijn ontvangen vanuit andere bedrijven.

Kies een gadget waar je klant echt iets aan heeft. Bij gadgets kun je ook prima een stukje humor toepassen. Oriënteer je dus goed op de verschillende mogelijkheden en kies alleen voor een gadget als je zeker weet dat je er een onderscheidend cadeau mee geeft.

5. Mooi boek over een onderwerp dat aansluit bij jou of jouw bedrijf

Ken je die reclame waarin een boek meerdere malen als cadeausuggestie wordt gegeven? Dus als je je afvraagt welk cadeau je dit jaar geeft aan je klanten: EEN BOEK!

Zodra je eenmaal besluit om een boek cadeau te doen, kun je alle kanten op. Je kunt een boek geven over een onderwerp waarvan je weet dat je klant er meer over wil leren. Bijvoorbeeld doordat jij een persoonlijk coachingstraject aanbiedt en je in een van de eerdere gesprekken hebt gesproken over een dilemma dat jouw klant wil oplossen.

Je kunt ook een boek geven over een onderwerp dat goed aansluit bij jou of jouw bedrijf.

6. Ontbijt of brunchpakket

Nu we (helaas) nog steeds vanuit huis werken, is de kans des te groter dat je je klant kunt verrassen met een ontbijtje of brunch die thuis wordt bezorgd. Tegenwoordig zijn er allerlei bedrijven die in verschillende regio’s complete pakketten bezorgen, waarbij je ook nog kunt kiezen voor verantwoorde ontbijtproducten.

Het enige waar je rekening mee moet houden is of de klant echt thuis is. Het is zonde als het ontbijtje of de brunch staat te verpieteren voor de voordeur… Probeer dus een beetje op een slinkse manier te achterhalen of de klant thuis is op het moment dat jij het pakket wilt laten bezorgen. Dat kan heel simpel, bijvoorbeeld door te vragen of iemand nog plannen heeft om te werken voor de kerst of dat die persoon dan al vrij is. Vaak komt er dan wel een verhaal over of iemand nog naar kantoor gaat of dat iemand zich op de bank nestelt met een lekker plaid.

7. Advent kalender

Wie zegt dat een Advent kalender enkel voor kerst kan? 😉 Natuurlijk is het idee van de advent kalender wel dat je elke dag een vakje open kunt maken en op die manier tel je af tot kerst. Geef je op 20 december een advent kalender? Dan is het niet echt mogelijk om af te tellen tot kerst, in ieder geval niet met 24 vakjes.

Bedenk een origineel cadeau door zelf een advent kalender samen te stellen en naar een ander moment af te tellen. Bijvoorbeeld naar de lancering waarvan je weet dat de klant deze gaat realiseren.

8. Bloemen of planten

Bloemen of planten, het is altijd een leuk idee! Je hebt tegenwoordig ook met kerst de mooiste boeketten, waarbij bloemen worden gecombineerd met kerstballen of dennenappels. Dat is weer eens wat anders dan een kerststukje! Je ziet ook steeds vaker mooie boeketten of kransen van droogbloemen, in de meest prachtige kleuren.

En wat te denken van bijzondere planten. Van hele kleine vetplantjes, tot grotere planten met bladeren met zelf roze erin. Keuze genoeg dus!

9. Cadeaubon

Wil je de klant iets geven dat helemaal aansluit? Laat de klant dan zelf een cadeau kiezen. Er zijn verschillende bedrijven die een systeem hebben ontwikkeld waarbij jij een bepaald bedrag geeft en de klant zelf kan kiezen of hij/zij een kerstpakket ontvangt of een van de andere cadeaus die in het systeem beschikbaar zijn.

Je kunt natuurlijk bij een cadeaubon ook denken aan een cadeaubon van jouw favoriete winkel of zelfs je eigen bedrijf.

10. Tools die gaan helpen in het nieuwe jaar

Iedereen heeft voor het nieuwe jaar wel goede voornemens. De meest voorkomende goede voornemens zijn: stoppen met roken, afvallen, minder werken en meer drinken.

Geef je klant een cadeau dat aansluit bij de goede voornemens. Je hoeft daarbij echt geen nicotinepleisters te kopen, iedereen heeft (volgens mij, want ik kan niet uit ervaring spreken aangezien ik nog nooit heb gerookt) een andere manier om te stoppen met roken. Wat wel prima kan is dat je aansluit op het goede voornemen dat mensen meer willen drinken. Geef bijvoorbeeld een grote beker waarmee mensen makkelijker water kunnen drinken, omdat ze er een smaakje aan toe kunnen voegen.

11. Agenda, kalender of planner

Iedereen kan een goede agenda of planner gebruiken. Daardoor is het ook zo’n ideaal geschenk. Je kunt een agenda geven die helemaal aansluit op jouw klant, maar natuurlijk ook een kalender maken met toffe foto’s, motiverende quotes of tips voor die maand.

Wel een kleine kanttekening: de meest georganiseerde klanten hebben natuurlijk hun agenda of planner al een maand klaarliggen voor gebruik. Ze hebben waarschijnlijk ook een hele specifieke voorkeur in welke planner of agenda ze het liefste gebruiken. Probeer dus te achterhalen of jij je klant hier echt blij mee maakt.

12. Iets voor in de kerstboom

Heb jij de kerstboom al staan? Had je dan bij een aantal kerstballen een persoonlijk verhaal? Bijvoorbeeld die ene kerstbal die jullie toen op een kerstmarkt hebben gekocht… Of de kerstbal die totaal niet bij de rest past, maar je wel doet denken aan een bijzondere vakantie. Kerstballen die je van opa of oma hebt gekregen, waar je dit jaar afscheid van hebt genomen. Of een vogeltje dat je op een van de takjes kunt bevestigen, wat je doet denken aan vroeger, toen jullie bij je ouders de kerstboom neerzetten.

Geef een bijzondere kerstbal, hanger of andere vorm van ornament cadeau aan je klant. Valt het goed (of liever niet als het breekbaar is), dan denkt de klant ieder jaar bij het neerzetten van de kerstboom weer even aan jou.

13. Zet een ander in actie

Geen zorgen, ik ga niet als suggestie geven dat je een klant nu echt moet gaan dwingen om een work-out te gaan doen. Al zou het goed aan kunnen sluiten als je een fitnesscentrum hebt of personal trainer bent.

Ik bedoelde eigenlijk dat je ook in een kleinere vorm je klant in actie kunt zetten. Wat denk je van een bakmix voor de lekkerste koekjes? Of chocoladeballen met marshmallows die de klant op kan laten lossen in warme melk. Geef er een bus slagroom bij en je hebt een een kerstpakket waarbij de klant nog wel iets moet doen voor het eindresultaat.

14. Of laat een ander juist ontspannen

Zorg je er liever voor dat je klant kan ontspannen? Geef dat een lekker pakket voor wat ontspanning. Dat kan een doos vol bruisballen voor in bad zijn, of een goede bodylotion. Zelf ben ik altijd gecharmeerd van de Rituals cadeaupakketten. De dozen zien er altijd schitterend uit en ze hebben de meest lekkere geuren!

Om nog even aan te sluiten op de cadeaubon, je kunt ook prima een cadeaubon voor een wellness geven. Dan dwing je de klant bijna om een dagje me-time in te plannen!

15. Donatie voor het goede doel

Tot slot, een donatie voor het goede doel. Het kan best zijn dat je je klanten niet goed genoeg kent om te weten of je een cadeau koopt dat ze echt kunnen waarderen. En dan kan het ook heel goed zijn dat je eigenlijk geen tientallen of honderden euro’s uit wil geven. Of misschien is jouw bedrijf wel zo ingesteld dat je veel meer wilt focussen op minimalisme en je liever mensen geen fysieke cadeaus stuurt. In die gevallen kun je er ook voor kiezen om een bepaald bedrag over te maken naar het goede doel.

Kies dan een goed doel dat aansluit bij jou als persoon of bij jouw bedrijf. Een voorbeeld is wat ik een aantal jaar geleden heb gedaan. Heel eerlijk: ik had geen inspiratie voor een goed kerstgeschenk. Dat komt ook omdat ik vooral zelf de lat hoog leg voor wat ik mijn klanten wil toesturen, vaak heeft het iets te maken met Rotterdam.

Dat specifieke jaar wist ik niets te bedenken. Geen enkel idee dat ik had overtuigde om toch toffe pakketten samen te stellen. Daarom besloot ik het budget dat ik normaal gesproken voor mijn kerstpakketten vrij had gemaakt, over te maken naar het Sophia Kinderziekenhuis. Een Rotterdams ziekenhuis (zo sloot het toch een beetje aan), waar Ik kom zo! elf als kind regelmatig ben geweest. Die persoonlijke connectie heb ik uitgelegd in de kerstkaart, zodat ook duidelijk was dat het niet zomaar een donatie was. Daar kreeg ik vervolgens hele leuke reacties op!

Dit waren de 15 voorbeelden voor cadeaus die jij kunt geven aan je klanten. Laat in de reacties weten of jij dit jaar aan kerstcadeaus doet voor je klanten of at je voor de donatie gaat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *