fbpx
Photo by Melissa Scharroo, Capribee.

15 manieren om je gratis weggever te delen

Je hebt een e-book, checklist of stappenplan gemaakt dat mensen in ruil voor hun e-mailadres aan kunnen vragen. Je moet heel eerlijk toegeven dat je heel tevreden bent over het resultaat. Het staat bomvol waardevolle content, zodat jouw doelgroep echt geholpen wordt, het ziet er ook nog eens mooi uit en je linkt naar een betaald product of dienst.

Maar nu? Je wilt dat je doelgroep dit gaat zien. Je wilt dat zoveel mogelijk mensen jouw gratis weggever gaan aanvragen en gaan gebruiken. Hoe zorg je ervoor dat je weggever door zoveel mogelijk mensen wordt gezien? Hoe kun je het gaan delen? En waar kun je het gaan delen? In dit artikel geef ik je 15 manieren om je gratis weggever te delen.

Website

De eerste plek voor het delen van je waardevolle weggever is je website. Het is voor mijn gevoel de meest voor de hand liggende manier om je e-book, checklist of stappenplan zichtbaar te maken bij je doelgroep.

Het e-book op de website delen kan op verschillende manieren. Ik licht iedere manier even toe.

1. Plaats de weggever op de homepagina

Dat kan natuurlijk in de header op de homepagina, in de sidebar of verderop in de tekst. In de sidebar kun je bijvoorbeeld een widget toevoegen met een cover van het e-book en daaronder een klein formulier zodat bezoekers op je website de weggever eenvoudig aan kunnen vragen.

2. Maak een aparte pagina op je website

In een sidebar of in een header op de homepagina heb je niet altijd evenveel ruimte. En daarbij is het altijd een goed idee om een aparte pagina voor je weggever te maken. Dat noem je ook wel een landingspagina.

Bij voorkeur is de landingspagina een pagina waar je het menu van de website niet ziet. De landingspagina kan zelf natuurlijk wel in het menu van de website worden toegevoegd.

De landingspagina mag en kan een stuk uitgebreider zijn dan de widget op de homepagina. Hierdoor kun je uitgebreider het probleem van je ideale klant beschrijven en de resultaten van jouw gratis weggever benoemen.

3. Een pop-up

Sommige mensen vinden pop-ups heel vervelend. Ze zitten op de website en BAM, opeens zien ze een pop-up verschijnen met een aanbod. De meeste mensen vinden die pop-ups vervelend doordat het aanbod niet interessant is.

Gebruik pop-ups alleen op de momenten dat er een interessant en relevant aanbod kan worden gedaan. Stel je voor dat je een blogartikel hebt geschreven over het bouwen van een e-mailmarketingfunnel en je hebt ook een e-book dat mensen kunnen gebruiken om stap voor stap zo’n funnel te maken. In zo’n geval kan een pop-up prima. Zeker als jij echt heel duidelijk de waarde van het e-book kunt benadrukken in de pop-up.

4. Op een bedankpagina

Als mensen zich voor je nieuwsbrief hebben aangemeld of een andere gratis weggever hebben aangevraagd, dan kun je mensen doorsturen naar een bedankpagina. Je kunt mensen op die pagina bedanken voor het aanvragen van een weggever en vertellen dat de weggever binnen enkele minuten per e-mail verschijnt.

Het is ook mogelijk om op die pagina een andere weggever onder de aandacht te brengen. Plaats er direct een aanmeldformulier bij, zodat mensen niet eerst naar een andere pagina hoeven te gaan om de relevante weggever aan te vragen.

Facebook

Facebook is natuurlijk geweldig om te gebruiken voor je marketing. De mogelijkheden zijn zo divers en dat zorgt er ook voor dat er veel verschillende manieren zijn om het e-book via Facebook te delen.

5. Facebook omslagfoto

Maak een goede omslagfoto met een afbeelding over je weggever, met daarbij een pakkende tekst. Je maakt het echt af door een pijl naar de call-to-action button (die onder de omslagfoto staat) toe te voegen. Zo’n afbeelding kun je eenvoudig maken met Canva. Weet je niet hoe Canva werkt? Kijk dan eens bij de Canva Cursus – The Basics.

Let erop dat je bij de omslagfoto ook een beschrijving toevoegt. Als mensen op de omslagfoto klikken, zien ze naast de omslagfoto de beschrijving staan. Je kunt hier meer uitleg geven over jouw weggever en de resultaten benoemen. Plaats daarbij ook de link naar waar mensen je weggever kunnen aanvragen.

6. Facebook Live uitzending

Doe een Facebook Live uitzending en vertel over je weggever. Deel bij de beschrijving van de Facebook Live uitzending ook de link naar de landingspagina, de plek waar mensen jouw weggever kunnen aanvragen.

7. Facebookbericht

Maak een Facebookbericht met daarin de informatie over het e-book of het stappenplan dat je hebt gemaakt. Vertel bijvoorbeeld dat je iets nieuws hebt ontwikkeld en leg uit hoe mensen het kunnen ontvangen.

8. Facebookadvertentie

Je kunt voor het weggever een Facebookadvertentie maken. Je kunt op die manier betaald mensen bereiken. Als je een Facebookpixel op je website hebt, kun je bijhouden welke mensen je weggever aanvragen en vervolgens de advertentie laten zien aan een vergelijkbare doelgroep.

9. Een tabblad op je Facebookpagina

Wist je dat je zelf tabbladen kunt maken op je Facebookpagina? Of anders gezegd, dat je het menu links kunt aanpassen? Je kunt bepaalde onderdelen verbergen en juist nieuwe tabbladen toevoegen. Zo zou je dus een landingspagina voor je weggever via een tabblad op je Facebookpagina kunnen delen.

10. Facebookgroepen

Vertel over jouw weggever in verschillende Facebookgroepen met mensen die in je doelgroep vallen. Let er wel op dat je in veel groepen niet zomaar mag gaan promoten. Wat je wel kunt doen is letten op de vragen die mensen stellen. Op het moment dat je ziet dat jouw weggever iemand kan helpen, dan kun je de weggever delen onder het bericht.

Instagram

Dat Instagram populair is, hoef ik je echt niet meer te vertellen. Ik merk zelf net zo goed een verschil in het bereik van mijn berichten. Deel daarom je weggever op Instagram!

11. Instagram post

Maak een Instagram post, net zoals je dat zou doen op Facebook. Vertel over het je weggever en deel de manier waarop mensen deze kunnen aanvragen.

12. Instagram stories

Instagram stories zijn interessant doordat ze een bepaalde urgentie meegeven aan het bericht. Stories zijn maar 24 uur zichtbaar in het nieuwsoverzicht van je fans op Instagram. Mensen zien het bovendien bovenaan in Instagram, met een cirkel om jouw profielfoto op Instagram. En daardoor weten mensen dat ze het bericht moeten bekijken, het is nu of nooit! 😉

Je kunt verwijzen naar de link in je bio. Veel mensen gebruiken daar een link.tree-link om zo meerdere links te kunnen delen. Je kunt ook een pagina op je website maken waar je mensen naartoe stuurt (met daarop nog steeds diverse links).

LinkedIn

Zou LinkedIn niet geschikt zijn voor het delen van je weggever? Juist wel! LinkedIn is, zeker als je een vrij zakelijke doelgroep hebt, heel geschikt voor het delen van waarde in welke vorm dan ook.

13. Bericht op LinkedIn

Maak een bericht op LinkedIn en (het klinkt een beetje alsof ik in herhaling val 😉 ) vertel over de weggever die je hebt gemaakt. Deel met de mensen hoe waardevol het e-book is en waarom ze het echt moeten aanvragen!

14. Groepen in LinkedIn:

Op LinkedIn heb je groepen, net zoals je groepen hebt op Facebook. Zoek deze groepen op en ga mensen helpen. Beantwoord vragen die mensen hebben en waar kan, vertel mensen dan over de gratis weggever die je hebt ontwikkeld.

E-mail

15. Deel de weggever met de mensen op je e-maillijst

Als je denkt dat je weggever er alleen is om nieuwe e-mailadressen te verzamelen, dan heb je het mis. Want waarom zou jouw e-book niet interessant zijn voor de mensen die al bij jou op de e-maillijst staan? Dat zijn mensen die al eens eerder hebben aangegeven dat ze je product of dienst interessant vinden. Deel dat onwijs waardevolle e-book dus ook via de nieuwsbrief die je verstuurt!

Bonus

Tijdens het schrijven bedacht ik nog veel meer ideeën voor het delen van je weggever. Die geef ik je er als bonus bij!

16.     Vertel over je e-book door een gastblog te schrijven. Natuurlijk wel op een blog die artikelen bevat die gelezen worden door jouw doelgroep!

17.     Download de Live video die je hebt gemaakt en plaats deze (met een link in beschrijving) op YouTube.

18.     Geef je een webinar? Geef je e-book weg aan iedereen die zich aanmeldt voor het webinar.

Weet jij nog een andere manier om je weggever te delen? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *